Uitstekende service | Veilig betalen | Gratis verzending

Waarom dragen we werkkleding in de zorg?

Waarom is dit zo belangrijk? En hoe belangrijk is de kleur van deze werkkleding? We vertellen het je graag in deze blog!

Werkkleding binnen de zorg bestaat al lang, we go way back, zo’n 150 jaar. De eerste uniformen binnen de zorg werden afgeleid van de nonnenkleding.
Het oorspronkelijke doel van werkkleding binnen de zorg was hygiëne. Vroeger dacht men dat een uniform je zou beschermen tegen besmetting en infecties, voor zowel de cliënt als de zorgprofessional. Tegenwoordig draait werkkleding binnen de zorg nog steeds om hygiëne, maar wel vanuit een ander oogpunt.

Richtlijnen zorgkleding

Vanaf 1980 zijn er landelijke richtlijnen opgesteld door de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) met als doel richting te geven aan het handelen in de praktijk. Hierin komen allerlei onderwerpen naar voren, zo ook werkkleding. Voor elke tak binnen de zorg zijn er aparte WIP-richtlijnen opgesteld. Wat te allen tijde naar voren komt is dat de kleding licht van kleur moet zijn zodat bevuiling hier goed op te zien is. (En er dus een schoon uniform aangetrokken moet worden)
Er wordt veel wit gedragen binnen de zorg vanwege bovenstaande richtlijnen, echter volstaan andere lichte kleuren ook. Hier hebben wij tijdens de ontwikkeling van onze collectie onderzoek naar gedaan, is de bevuiling op de kleuren goed te zien?

Een aantal andere redenen waarom werkkleding belangrijk is binnen de zorg, zijn: herkenbaarheid, kundigheid en saamhorigheid. Zorgprofessionals zijn trots op hun vak en willen dit graag uitstralen.
De herkenbaarheid voor zowel cliënt als zorgprofessional is daarbij erg belangrijk. Zo is in één oogopslag te zien wie er werkzaam zijn binnen bijvoorbeeld een zorginstelling.
Men kiest ook vaak voor werkkleding vanwege de praktische voordelen. Zorgprofessionals dragen nogal wat attributen met zich mee, en dit kan je niet kwijt in vrijetijdskleding. Tijdens het ontwikkelen van onze collectie hebben we heel veel input gekregen van zorgprofessionals over wat zij met zich mee dragen tijdens een werkdag, en dat is nogal wat! Héél véél opbergruimte was dus een pré.

Kortom, genoeg redenen om voor werkkleding te kiezen. Twijfel je nog? Wij helpen je graag om de juiste beslissing te nemen!

Vind je het leuk om wat meer te lezen over de geschiedenis van uniformen in de zorg? Dan geven wij je graag deze boekentip: Handen uit de mouwen, 150 jaar verpleegkundig uniform in Nederland.

Verwante artikelen